OmValet24 del 28: A good man och mask i huvudet

Episode 28 May 14, 2024 00:30:53
OmValet24 del 28: A good man och mask i huvudet
OmValet24
OmValet24 del 28: A good man och mask i huvudet

May 14 2024 | 00:30:53

/

Show Notes

Frågar sig alla: var Hannibal Lecter a good man? Claus Stolpe gör det i alla fall inte. Det var tydligen ett tveksamt referat av Trump ute på turné igen och kanske en feltolkning utifrån vanliga lingo-mallen...

Vi undrar om man kan hitta några valprogram i USA eller är det bara personer och kändisar som valet handlar om? Vill de något egentligen de där kandidaterna?

En av de få andra kandidaterna vid sidan av B & T, Kennedy (ättling) påstår att han haft en mask som ätit upp en del av hans hjärna, men att han ändå kan prata ikull både Biden och Trump.

Hur bra är det för en kandidat att det här kommer ut nu? Saknas det någon tanke bakom eller finns det en?

Johnson, nye talmannen i representanthuset och något av en kompromiss när han valdes i vintras, har angripits för att han är för mjuk mot demokraterna... något som kan förvåna om man ser till hans tidigare åsikter och linje som rätt konservativ.

Det var ju så också att inte ens minoritetsledaren i senaten (republikan) visste vem denne Johnson var när han blev vald.

Försöken att kasta ut honom var dock fruktlösa och man kan tänka att det är problematiskt för republikanerna att än en gång byta talman samma år. Den första gången var inte så strategiskt lyckad heller.

Johnson är i alla fall intressant men egentligen rätt generiskt har det sagts - är han kanske en AI på två ben? Till och med hans namn tycks slätstruket, Mike Johnson.

Men en ljusglimt av mänsklighet var när han bad om ursäkt för att han himlat med ögonen när Biden höll tal i Kongressen.

Biden var mest tacksam att han inte rev sönder själva talet (som Pelosi gjorde med Trumps tal för några år sedan).

Så frågan är om han blir kvar? Troligen till valet men sen beror det på hur republikanerna lyckas och vem som blir president. Men om nuvarande (knappa) majoritet består för republikanerna sitter han troligen kvar...

I det här avsnittet tipsar vi dessutom om den näst kortvarigaste presidenten genom tiderna: Garfield som blev skjuten kort tid efter att han tillträtt 1881 (samma vecka som Billy The Kid förresten).

Garfield var egentligen omedveten om att han skulle bli nominerad från början.

En spännande person som aldrig fick visa vad han gick för som president. (Tips: boken om Garfield och hans tid: Destiny of the Republic av Candice Millard.)

Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.

 

 

Other Episodes

Episode 20

March 19, 2024 00:33:33
Episode Cover

OmValet24 del 20. Bidens problem ep. 1

Vi diskuterar Bidens problem som vi kommer att återkomma till de närmaste avsnitten...vad händer om han byts ut, har Demokraterna någon chans då? Vad...

Listen

Episode 2

November 14, 2023 00:34:15
Episode Cover

OmValet24 del 2. Debatt och avhopp

Är det ett viktigt val 2024, hur var det nu Claus tänkte om de som påstår att allt är givet? Dessutom: vilka källor använder ...

Listen

Episode 18

March 04, 2024 00:29:33
Episode Cover

OmValet24 del 18. Inför supertisdagen: om primärvalen i USA

Inför supertisdagen disktuerar vi varför det finns primärvalen och varför är det så många val just samma dag? Är det sista chansen att göra...

Listen